Nieuwe regels telefoons en abonnementen

WFT

Koop je een toestel op krediet? Dan wordt je geregistreerd bij het BKR! Op deze pagina beantwoorden we al je vragen over de Wet op het financieel toezicht (Wft). 

Wat is er veranderd?

Sinds 1 mei 2017 is de Wet op het financieel toezicht (Wft) ingegaan. Met deze wet is het maandelijkse bedrag wat je voor je mobiele telefoon betaalt een koop op afbetaling geworden. Ook wel een krediet genoemd. Bij een overeenkomst met een abonnement met telefoon worden de contracten apart en transparant aangeboden zodat duidelijk wordt welk bedrag/krediet de klant voor de smartphone betaalt en welk bedrag/krediet voor het abonnement.

Voor de invoering van deze wet werden er eerst abonnementen aangeboden in combinatie met een telefoon met een vaste maandelijkse prijs. Gedurende een periode van 1 á 2 jaar werd de telefoon dan afbetaald. Het was dus niet inzichtelijk hoeveel je precies voor het toestel of voor het daadwerkelijke abonnement betaalde.


Waarom is deze wet ingevoerd?

De Wet op het financieel toezicht (Wft) is ingevoerd om de kosten van een telefoonabonnement met mobiele telefoon inzichtelijk te maken. Hierdoor kun je een betere keuze maken betreffende het aangaan van een krediet. Een lening aangaan over een langere periode nemen risico’s met zich mee en door deze wet worden klanten hierover beter geïnformeerd.


Wat is er nieuw?

Bij een lening van €250,- of meer moet er een officiële check gedaan worden om te zien of je kredietwaardig bent. Dit betekent dat de winkel waar je koopt een inkomens- en lastentoets (ILT) afneemt. Er zal gevraagd worden naar je gezinssamenstelling, netto maandinkomen en je maandelijkse woonlasten (ook je hypotheek). Met deze gegevens kan dan vastgesteld worden of je voldoende geld overhoudt om het krediet te kunnen afbetalen en of je genoeg overhoudt om te leven.


Wie bepaalt de kredietwaardigheid?

Op basis van de gegevens van het Nibud (onafhankelijk voorlichtingsinstituut) wordt de norm objectief vastgesteld. Binnen een minuut krijg je de bevestiging of je kredietwaardig bent, dit wordt ook gecontroleerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) die officieel alle leningen bijhoudt.

Ben je niet kredietwaardig? Kies dan voor een ander abonnement of lening die beter bij jouw situatie past.


Wat houdt een BKR-registratie in?

Ben je kredietwaardig bevonden en ga je een lening aan? Dan wordt je geregistreerd in het BKR-systeem. Dit betekent dat deze lening wordt meegeteld als schuld/krediet wat invloed kan hebben op het aangaan van andere leningen zoals bijvoorbeeld een hypotheek.


Ik wil geen BKR-registratie, wat nu?

Wil je geen lening aangaan dan kun je op andere manieren nog steeds aan een telefoon komen. Zo kun je een telefoon los kopen en combineren met een sim only abonnement zonder dat je geregistreerd wordt bij het BKR.


Wat gebeurt er met mijn persoonlijke informatie

Alle gegevens gaan direct naar de kredietverstrekker en worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Je privacy blijft gewaarborgd.


Is een losse telefoon kopen ook op krediet?

Er zijn momenteel drie verschillende mogelijkheden om een mobiele telefoon aan te schaffen:

1.       Een mobiele telefoon op krediet
2.       Een mobiele telefoon deels op krediet en deels afbetalen
3.       Een mobiele telefoon zonder krediet

Wanneer je een los toestel koopt zonder lening ben je niet geregistreerd bij het BKR. Bij alle andere opties wordt je wel geregistreerd.

Doe onze kredietcheck en kijk hoe kredietwaardig jij bent! Je vindt onze kredietcheck hier. 

Wil je meer informatie over de Algemene Voorwaarden en de Aanvullende Voorwaarden? Klik op de onderstaande links voor meer informatie: